*رمزر ماندگاری ردای نوروز بر تن ایرانیان* ✅ آداب
*رمزر ماندگاری ردای نوروز بر تن ایرانیان*
✅ آداب و سنتها
❇️ خانه تکانی
از جمله آداب پسندیده نوروز،، خانه تکانی می باشد. تا با پاکیزگی وارد سال نو شوند.
❇️ چهارشبنه سوری
از دوران کهن، در برخی مناطق، رسم آتش افروختن هم متداول بوده. این رسم در قالب رشن کردن آتش در آخرین چهارشنبه سال مرسوم بوده است.
❇️ سفره هفت سین
سفرهی عید نوروز یا همان هفتسین، که عناصر نمادین آن سیر، سرکه، سکه، سمنو، سنجد، سبزه، سماق،، قرآن و عناصری که جنبه خوراکی دارد هم در سفر می گذارند. مثل انواع و اقسام آجیل، شیرینی سنتی یا امروزی
در کابل و شهرهای شمالی افغانستان به جای سفرهی هفتسین، سفره هفت میوه رایج است.
❇️سیزده بدر
پس از دوازده روز جشن و شادیکردن، دوازده به نیت و به یاد دوازده ماه سال است
روز سیزدهم به دامنه طبیعت می رفتند.
❇️ نوروز طبقاتی
نوروز در جامعه طبقاتی گذشت،
در گذشته نو روز شکلی طبقاتی داشت. سپاهیان، دهقانان، روحانیان، پیشه¬وران و اشراف هر کدام در هر یک از روز های “نوروز عام”به محضر شاه شرفیاب می شدند تا شاه به حرفهای آنان گوش داده و در مورد حل مشکلاتشان تصمیم گیری کند.
❇️ رنگ دینی
در عصر ساسانی برخی از عناصر آیین زردتشت، وارد نوروز شد. پس از شکست دولت ساسانی و تسلط عربهای مسلمان، عربها در رویاروی با تمدن ایرانی؛ با نگاه ایدئولوژیک، این سنتها را تحقیر میکردند. نیرویی که عرب،، در پرتو پذیرش اسلام یافته بود، امپراطوری فرس یا همان فارس را شکست داد.
ایرانیان برای بازیابی و حفظ هویت خویش به فرهنگ باستانی و زبان پارسی پناه بردند حاکمان عرب موافق آئین سنتی ایرانیان نبودند.
ایرانیان مسلمان عناصری از اسلام را در آئین باستانی خود گنجاندند تا آن را حفظ کنند. دعای «یا مقلب القلوب و الابصار، یا مدبر اللیل و النهار، یا محول الحول و الاحوال، حول حالنا الا أحسن الحال». و …
بر نوروز افزودند. امویان و عباسیان از نوروز استقبال کردند. یکی از سنت های نوروز هدیه دادن دهقانان و خانها به سلطان بود. خلفای اموی برای کسب ثروت این قسمت از سنت نوروز را حفظ کردند.
❇️ اتفاق های مهم
در برخی منابع،، اتفاقهای بزرگی را به نوروز نسبت داده اند که کاری به صحت و سقم آن نداریم.
کشتی نوح
کشتی نوح (ع) در نوروز بر کوه جودی قرار گرفت.
سلطنت سلیمان،،
ظهور حضرت مهدی
روزی که خورشید در آن طلوع کرده، و باد های باردار کننده در آن وزیده است و گل ها و شکوفه های زمین آفریده شده است.
روز فرود جبرئیل بر پیامبر،،
در نوروزابراهیم (ع) بت های را شکست؛
روز فتح مکه
این اتفاقات را با نوروز پیوند دادند
❇️ ایستادگی نوروز
نوروز دوران زیادی را پشت سر گذارده است. هر بیگانه ای که چند صباحی بر ایران مسلط شد، سعی داشتند این سنت باستانی را از میان بردارند.
❇️ اسکندر مقدونی
یونانی ها در سال ۳۳۴ ق م،، به دولت ایران حمله و داریوش سوم را شکست دادند و دولت هخامنشین را سرنگون کردند و قریب صد سال بر ایران حکم راندند
نوروز در رویاروی با فرهنگی هلنی توانست خود را حفظ کند.
❇️حمله عرب ها
در سال ۲۱ هجری قمری در آخرین نبرد در نهاوند یزدگرد سوم شکست خورد و دولت ساسانی پایان یافت.
حاکمان جدید، با مردم ایران بیگانه بودند. حتی زبان حاکم را نمی دانستند. ایرانیان به «عجم» معروف شدند. گرچه ایرانیان شکست خوردند ولی با دو عنصر،، یکی زبان فارسی و دیگری سنتهای باستانی به مقاومت ادامه دادند. ایرانیان با توانمندهایی که در دیوان و اداره دولت عرب از خود نشان دادند، توانستند، سنت های باستانی خود را هم با تغییراتی حفظ نمایند.
❇️ حمله مغول
در سال ۶۱۶ چنگیزخان به ایران حمله و دولت خوارزمشاهیان را سرگون کرد و مغولان بر ایران حاکم شدند
در این دوره بار دیگر ایرانیان در دولت مغول نفود کردند، و مغولان چون رسم حکومت مداری نمی دانستند، ایرانیان، در راس حاکمیت قرار گرفتند و به وزارت رسیدند و از این طریق توانستند سنتهای باستانی خود را حفظ نمابند
❇️ استیلای فرهنگ غربی
از قرن ۱۹ میلادی فرهنگ غربی در ایران وارد و تا به امروز ادامه دارد. قدرت برتر اقتصادی، سیاسی و نظامی غرب نتوانست، ایرانیان را از فرهنگ باستانی خود جدا سازد.
❇️ دوره جمهوری اسلامی
با انقلاب ۱۳۵۷ عده ای با نگاه ایدئولوزیک سعی داشتند، برخی از سنتهای باستانی را از میان بردارند.
پیشنهاد کم کردن تعطیلات عید نمودند. با چهارشنبه سوری به مخالفت پرداختند و آن را چهارشنبه آخر نامیدند، در اثر این مخالفتها، این سنت فرح بخش را به پدیده بسیار آسیب زا و خطرناک تبدیل کردند.
سیزده بدر را روز طبیعت نام نهادند تا ذهن ها به سنت باستانی گره نخورد. ولی هیچ یک از این اقدامها، مورد توجه مردم واقع نشد.
عشق آباد خبر
@eshkabar
ارسال شده توسط:۰۹۱۳۲۵۰۲۰۳۹ علی رجب زاده
@eshkabar