تالو مه تالوTalo mahtalo تلو مه تلو یکی از آئین
تالو مه تالوTalo mahtalo
تلو مه تلو یکی از آئین های سنتی و کهن بجای مانده از پیشینیان است که در روستاهای اطراف طبس و برخی دیگر از نقاط خراسان اجرا می شود. این آئین سنتی نوعی یاری جستن از خداوند برای بارش باران است.
مردم روستای امیرآباد از قدیم در سالهای خشک و مخصوصا در اواخر زمستان که دشت و بیابان بیشتر محتاج باران است و باران نمی بارد، این آئین را به جای می آورند. اجرای این آئین به پیشنهاد بزرگترها و دامداران (گله دارها) و بوسیله کودکان انجام میشود علت حضور کودکان پاک و بیگناه بودن آناناست که اگر به واسطه گناهان بزرگترها، بارش باران به تاخیر افتاده خدا بر این کودکان بیگناه رحم نموده به واسطه آنها باران بفرستد.
مراسم به این نحواست که کودکان جمع میشوند و بر سر یک چوب، چندین پارچه می بندند که به آن تلو (Talaw)میگویند. این نماد که شکل علم به خود میگیرد را به عنوان نماد گروه در پیشاپیش خود به حرکت در میآورند و همگی به دنبال آن براه افتاده و با خواندن اشعار زیر درِ خانه تمام اهالی روستا می روند. صاحب خانه مقداری آرد به آنها میدهد و در پایان مراسم ارد جمع آوری شده را یکجا نموده و خمیر کرده و اقدام به پخت نان محلی کماچ می نمایند و پس از دعا برای نزول باران،کماچ را بین مردم تقسیم می کنند.
متن شعر
تالو مه تالو
امشب ببارد بارون
تالوی ما گشنیه
ور پلوای دوشنیه
گلاهای سرخ لاله
از تشنگی مناله
گندم د زیر خاکه
از تشنگی هلاکه
ای خدا بارون کو
بارون بی پایون کو
ور چوب چوپانون کو
ور بیل دهقانون کو
اونای که دیمه کارن
امید به تو میارن
آبی به جو ندارن
یارب بده تو بارون
@eshkabar
ارسال شده توسط:Ahmad Rajabzadeh
@eshkabar